L’escola Poble-sec s’ha unit a la campanya «Jo també hi vull anar», una iniciativa que té com a objectiu promoure la inclusió i la igualtat d’oportunitats en l’entorn escolar.
La campanya, és una crida a reivindicar plegades el dret de tots els infants a gaudir d’una educació sense discriminacions. Per fer-ho, aquest divendres 20 d’octubre s’ha impulsat una acció conjunta on hi poden participar tots els centres d’infantil, primària i secundària, i tots els agents de la comunitat educativa: famílies, AFA, docents, equips directius, alumnat, personal especialitzat, personal d’administració i serveis, monitors/es i tothom qui vulgui. Així, a l’hora de sortida de cada centre educatiu, tota la comunitat educativa de cada escola i institut farà una breu concentració davant de cada centre per penjar una pancarta en favor de l’educació inclusiva. Com que no hem tingut temps de fer una gran convocatòria, nosaltres penjarem els cartells i en farem difusió a través del blog i les xarxes, així que us animem a compartir-ho perquè tingui encara més ressò.
Què volem aconseguir amb aquesta campanya?
El 20 d’octubre de 2017 es va aprovar el Decret d’Educació Inclusiva, una mesura que havia estat molt esperada per la comunitat educativa catalana. Aquesta normativa té com a objectiu garantir que tot l’alumnat tinguin accés a una educació de qualitat, independentment de les seves capacitats o necessitats especials. També havia de garantir que les nostres criatures tinguin les mateixes oportunitats per aprendre i desenvolupar-se. A més, promou una escola més diversa i inclusiva, on tothom es senti acollit i valorat. Això no només beneficia als alumnes amb discapacitat o necessitats especials, sinó també a tota la comunitat educativa en general.
No obstant, després de molts mesos de debat i negociacions, el Decret d’Educació Inclusiva encara no ha estat posat en marxa de veritat. Aquesta resolució sí que estableix que tots els infants i joves han de gaudir d’un sistema educatiu inclusiu, però no diu com s’ha de fer: no diu quins ni quants recursos s’han de destinar a fer efectiu aquest sistema inclusiu; no diu quin procediment s’ha de seguir per atendre a l’alumnat amb NESE dins i fora de l’aula; no diu quins professionals especialistes poden sol·licitar els centres educatius per atendre a l’alumnat amb NESE; no diu a les famílies què poden fer si el centre no garanteix que els seus fills i filles puguin estar a l’aula, al menjador, a les sortides o a les extraescolars com al resta de nens i nenes. I el més I el més important, no destina els recursos necessaris ni humans per poder-ho fer real. Malauradament, la seva presència a les aules queda lluny de significar una vivència educativa digna i amb propòsits integradors reals que defugeixin de la mera assimilació.
En definitiva, la manca de desplegament del Decret d’inclusiva deixa en un absolut estat d’indefensió tant a l’alumnat i les seves famílies com al professorat, equips directius i la resta de professionals que treballen als centres educatius. Segons el propi Decret, el Departament d’Educació tenia quatre anys des de la seva aprovació per desplegar totalment la normativa i recursos necessaris per aplicar la resolució. Però n’han passat sis i gran part de l’alumnat amb NESE no pot estar a l’aula, quedar-se al menjador, fer extraescolars o anar de colònies com ho fan la resta d’infants i joves.
Per això la comunitat educativa segueix reclamant la necessitat d’una educació inclusiva i equitativa per a tothom. Les organitzacions de famílies, docents i persones amb discapacitat han mostrat la seva preocupació davant la dilació del Decret i han demanat als responsables polítics que es posi en marxa el més aviat possible.
Per tots aquests motius, és imprescindible que el Decret d’Educació Inclusiva sigui aprovat el més aviat possible. Esperem que hi hagi responsabilitat política i s’escoltin les demandes de la comunitat educativa i actuïn en conseqüència. La inclusió és un dret fonamental i no podem permetre que cap alumne es quedi enrere.
La campanya «Jo també hi vull anar» és una oportunitat per fomentar valors com la solidaritat, l’empatia i la justícia social entre els més joves. A més a més, també contribueix a reduir les desigualtats i a garantir que tothom pugui gaudir de les mateixes oportunitats educatives.
Des de l’escola Poble-sec animem a tota la comunitat educativa a sumar-se a aquesta iniciativa i a contribuir en la mesura del possible perquè ningú es quedi sense poder participar en les sortides escolars. Amb la força de la unió podem fer possible que la igualtat d’oportunitats sigui una realitat en el nostre sistema educatiu.
Més informació al web de l’aFFaC